E-Beyanname macOS Kurulumu

Abdullah Serkan Canipek
2 min readJul 17, 2020

Yakın zamanda mali müşavirlik yapan bir yakınım bilgisayarını değiştirmek için benden tavsiye istedi ve ben de macbook almasını tavsiye ettim ve sanırım kendime iş çıkartmış oldum :)

Bilgisayarı almadan önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Beyanname yazılımının macOS’da çalışıp çalışmayacağını sorunca hemen başkanlığın web sitesinden kontrol ettim, Windows ve Linux için kurulum paketlerinin verildiğini görünce dedim çalıştırırız…

Sonrasında ise biraz araştırma yaptığımda gördüm ki ya hiç bir mali müşavir mac kullanmıyor ya da ben daha önce bu sorunla karşılaşmış ve çözmüş olan birilerinin paylaşımını bulamadım.

Herneyse hikaye kısmını geçelim ve e-beyanname uygulamasının macOS sistemlere kurulumunun nasıl yapılacağına geçelim.

i) Öncelikle uygulama Java ile geliştirilmiş fakat Java Development Kit’in son sürümü ile değil. Bilgisayarınızda muhtemelen Java yüklüdür mevcut Java sürümünü şöyle kontrol edebilirsiniz.

java -version

Mevcut Java Sürümünü Öğrenme

Yukarıdaki gibi 14.0.1 gibi bir sürüm görüyorsanız bununla çalışmayacaktır. Daha doğrusu düzgün çalışmayacaktır.

ii) Uygulamanın sorunsuz çalıştığı Java Development Kit ve Java Runtime Environment’ ın kurulması gerekiyor.

1. Yöntem: Mac kullanıcıları JDK 7.0_80 sürümünü buradan indirip kurabilirler.

2. Yöntem: Java kurulumunu paketten değil de brew kullanarak da yapabilirsiniz açıkçası ben bu yöntemi tercih ettim. Bu yöntem için bilgisayarınıza HomeBrew’ in yüklü olması gerekiyor. Brew ile Java kurulumuna dair adımları da burda bulabilirsiniz.

iii) Şu anda Java’nın iki farklı sürümü bilgisayarınızda yüklü olması gerekiyor örneğin bende 14 sürümü ve 7 sürümü yüklü ama hala terminal üzerinden versiyon kontrolü yaptığımda 14 ü gösteriyor. Bu bir sorun değil hatta bu şekilde olması gerekiyor sadece Java 7 yüklü olursa yeni sürüm isteyen başka uygulamalar (örneğin e-imza) çalışmayacaktır.

iv) Artık uygulamanın dosyalarını indirebiliriz. GİB’nın uygulama indirme sayfasına buradan ulaşabilir ve BDP.tar.gz isimli dosyanın Linux için olanını indiriyoruz.

v) İndirdiğimiz dosyanın içindeki tüm dosya ve dizinleri kendi bilgisayarımızda /opt dizinin altına ebyn isimli bir dizin oluşturarak buraya kopyalıyoruz. Sonuç olarak uygulamanın tüm dosyaları şurada olmalı:

/opt/ebyn/

vi) Terminal ile bu dizine gelerek bazı izin işlemleri yapmamız gerekiyor. Bu işlemler için aşağıdaki komutları sırası ile çalıştırıyoruz:

cd /opt/ebyn
sudo chmod 777 bdp.sh
sudo chmod 777 beyannameler
sudo chmod 777 paketler

vii) Sonunda en önemli ve son adıma geldiniz yine terminal üzerinden bir text editör ile bdp.sh dosyasını açarak kullanmasını istediğimiz Java sürümünün yolunu göstermemiz gerekiyor ki global de yüklü olan en güncel Java sürümünü kullanmasın:

vim bdp.sh

Metin düzenleyicide açılan dosyada java ‘nın önüne JDK 7 nin path’ini ekliyoruz (java’nın önüne koyu yazılan kısım):

/Library/Java/JavaVirtualMachines/jdk1.7.0_80.jdk/Contents/Home/bin/java -Xmx256m -Dcom.cs.uid.renderer.java.runtime.UIBeanClassCache.packageName= -Dcom.cs.uid.renderer.java.runtime.UIBeanClassCache.checkForModification=false -classpath beydef.jar:bdp.jar:csfc.jar:debugger.jar:cs_mdi.jar:lf.jar:JavaRenderer.jar:ice-5_06_3.jar bdp_mf

Bu değişikliği yaptıktan sonra dosyayı kaydederek kapatıyoruz.

esc + :wq!

vii) Artık terminal açarak

sh /opt/ebyn/bdp.sh

komutu ile uygulamayı sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

--

--